foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Bruintje Beer Tocht 2018

Samen sportief voor de regio!

Ambassadeurs:


Kjeld Nuis & Renate Groenewold

Hoofdsponsoren

Sponsoren

Fiets Tour Club (FTC) Musselkanaal organiseerde op zondag 20 maart 2016 de eerste editie van de Bruintje Beer Tocht een fietstocht van 90 kilometer in Zuid Oost Groningen.
Wybe Pol en Hans Ravensbergen, bestuursleden van FTC Musselkanaal, kregen van Henk Lunsing, een ALS patiënt uit Nieuw Buinen, de vraag of zij hem wilden helpen geld in te zamelen voor de ALS Stichting. Henk wilde samen met zijn zoontje Marijn van 9 jaar meedoen aan de Tour du ALS door op vrijdag 3 juni 2016 de Mont Ventoux op fietsen.
Wybe en Hans wilden Henk graag helpen deze wens voor hem waar te maken en kwamen op het idee om als FTC Musselkanaal een fiets toertocht te organiseren.

 


Waarom deze tocht de Bruintje Beer Toertocht heet? Net zoals de Martinitoren hoort bij de stad Groningen en de Dam bij Amsterdam, hoort Bruintje Beer bij Musselkanaal. De beroemde koekjesfabriek van Branbergen in Musselkanaal maakte "Bruintje Beer"-koekjes met de beeltenis van deze stripheld. Door deze koekjes kreeg Musselkanaal (inter)nationale bekendheid. Bruintje Beer kreeg daarom een levensgroot standbeeld in het centrum van Musselkanaal.

 

 

De initiatiefnemers hoefden niet lang na te denken over de route van deze tocht. Met de Bruintje Beer Tocht wil men het mooie natuurlandschap van Westerwolde onder de aandacht brengen, dat kan natuurlijk niet beter dan op de fiets. Fietsend door de prachtige natuur van Westerwolde met zijn diverse moerassen, bossen, vennetjes en de slingerende Ruiten AA komt de tocht ook langs historische bouwwerken waaronder de burcht in Wedde en het 15e-eeuwse klooster van Ter Apel.
Natuurlijk wordt de vesting Bourtange ook aangedaan. In de vesting krijgen alle deelnemers een gratis kop koffie/cappuccino/thee met appelgebak voorzien van slagroom aangeboden, alvorens de laatste 40 kilometer te fietsen naar het standbeeld van Bruintje Beer in Musselkanaal.

Het komende voorjaar zal op zondag 25 maart 2018 (standaard de eerste zondag in de lente) voor het 3e keer de “Bruintje Beer Tocht” verreden gaan worden.

De Bruintje Beer Tocht is de ideale tocht om het toerseizoen weer op te pakken en beschikt over het keurmerk: “Extra goed geregeld” van de NTFU.   

  • Editie 2016, direct geslaagd met meer dan 300 deelnemers
  • Opbrengst in 2016, meer dan € 3.000,- ten behoeve van ALS
  • Editie 2017, goed voor meer dan 425 deelnemers
  • Editie 2017, meer dan € 3.600,- ten behoeve van KIKA.
  • Editie nr. 3 in 2018, weer volop nieuwe ideeën en mogelijkheden

Doelstelling meer dan 500 deelnemers.

In 2018 ook mogelijkheden voor e-bike en standaard fietsers

 

Ook in 2018 zal Kjeld Nuis wereldkampioen schaatsen en wellicht dan Olympisch kampioen als ambassadeur van onze tocht aanwezig zijn en ook weer mee fietsen.

 

Op speciaal verzoek zal het mogelijk worden om ook op een standaard fiets deel te gaan nemen aan de 3e editie van de Bruintje Beer Tocht. Samen met de Stichting Promotie Westerwolde zal er speciaal voor deze enthousiaste groep een aparte route middels knooppunten van ongeveer 50 kilometer door het mooie Westerwolde worden uitgezet.

 

NTFU Erkend