Fiets Tour Club (FTC) Musselkanaal organiseert op zondag 20 maart 2016 de eerste editie van de Bruintje Beer Toertocht een fietstocht van 90 kilometer in Zuid Oost Groningen. De organisatie van deze fiets-toertocht wil met deze tocht enerzijds het mooie natuurlandschap van Zuid Oost Groningen onder de aandacht brengen, dat kan natuurlijk niet beter dan op de fiets. Anderzijds willen zij met deze tocht elk jaar een goed doel steunen.

Wij hebben dit jaar als organisatie gekozen voor de ALS Stichting met als landelijk boegbeeld Henk Lunsing uit Nieuw Buinen aldus Wybe Pol en Hans Ravensbergen de initiatiefnemers van deze tocht. Henk is  sinds 2011 ALS patiënt en gaat dit jaar samen met zijn zoontje van 9 jaar de Mont Ventoux op fietsen.

De tocht gaat van start in Musselkanaal bij Sportcomplex de Veenhorst op zondag 20 maart 2016 om 9:00 uur en voert door de Veenkoloniën en Westerwolde.  Na de Veenkoloniën die zich kenmerken door rechte vaarten en bebouwing langs deze waterwegen voert de tocht door het prachtige Westerwolde.  Fietsend door de prachtige natuur van Westerwolde met zijn diverse moerassen, bossen, vennetjes en de slingerende Ruiten AA komt de tocht ook langs historische bouwwerken waaronder de burcht in Wedde en het 15e-eeuwse klooster van Ter Apel.

Natuurlijk wordt de vesting Bourtange ook aangedaan. In de vesting krijgen alle deelnemers een gratis kop koffie/cappuccino/thee met appelgebak voorzien van slagroom aangeboden, alvorens de laatste 40 kilometer te fietsen naar het standbeeld van Bruintje Beer in Musselkanaal.

Waarom deze tocht de Bruintje Beer Toertocht heet? Net zoals de Martinitoren hoort bij de stad Groningen en de Dam bij Amsterdam, hoort Bruintje Beer bij Musselkanaal zeggen de initiatiefnemers vol trots. De beroemde koekjesfabriek van Branbergen in Musselkanaal maakte “Bruintje Beer”-koekjes met de beeltenis van deze stripheld. Door deze koekjes kreeg Musselkanaal (inter)nationale bekendheid. Bruintje Beer kreeg daarom een levensgroot standbeeld in het centrum van Musselkanaal.

Deelname aan deze zeer goed verzorgde toertocht inclusief een leuke herinnering bedraagt € 10.- per persoon.