Landschap Ter Borg

Tijdens de tocht komen de deelnemers langs een stukje bijzondere natuur. Is het niet het prachtige natuur, de Schotse hooglanders, de schaapskudde waar je door fietst dan zijn het wel de mooie karakteristieke boerderijen die ruim 15 generaties van 1 familie zijn geweest. Deze familie had de boerderijen aan de Borgerweg 1 en 3 in bezit en heeft later ook Borgerweg 2 gebouwd. Na het overlijden van deze laatste 2 nazaten is er een stichting opgericht voor behoud van het gebied.
De laatste jaren is het gebied erg veranderd om dat Staatsbosbeheer de loop van de Ruiten Aa weer in de oorspronkelijke staat heeft terug gebracht. Hierdoor is de droge heidegrond vochtiger geworden en zijn er weer meer bijzondere planten en dieren terug gekomen. Tevens ligt er in het gebied een heuvel waar naar de verhalen weg, een Joodse begraafplaats moet liggen. Hier zijn echter boven de grond geen restanten meer van terug te vinden.