Over de Bruintje Beer Toertocht

Fiets Tour Club (FTC) Musselkanaal organiseerde op zondag 20 maart 2016 de eerste editie van de Bruintje Beer Tocht een fietstocht van 90 kilometer in Zuid Oost Groningen.
Wybe Pol en Hans Ravensbergen, bestuursleden van FTC Musselkanaal, kregen van Henk Lunsing, een ALS patiënt uit Nieuw Buinen, de vraag of zij hem wilden helpen geld in te zamelen voor de ALS Stichting. Henk wilde samen met zijn zoontje Marijn van 9 jaar meedoen aan de Tour du ALS door op vrijdag 3 juni 2016 de Mont Ventoux op fietsen.
Wybe en Hans wilden Henk graag helpen deze wens voor hem waar te maken en kwamen op het idee om als FTC Musselkanaal een fiets toertocht te organiseren.

Door het overweldigende succes van deze eerste editie met ruim 300 deelnemers heeft men besloten de Bruintje Beer Tocht jaarlijks te organiseren op de 1e zondag in de lente.
Elk jaar wordt er een goed doel gekozen waar de opbrengst van de tocht naar toe gaat. In 2016 was dat de ALS stichting en in 2017 zal dat de KIKA stichting zijn.
Sponsoren en vrijwilligers maken deze tocht mogelijk. Het is aan de deelnemers zoveel mogelijk geld bijeen te fietsen voor het jaarlijkse goede doel. De organisatie van de Bruintje Beer Toertocht streeft erna elk jaar een zeer goed georganiseerde, verzorgde en veilige toertocht te organiseren om zoveel mogelijk deelnemers aan de start te krijgen. Ook krijgen de deelnemers jaarlijks een leuke herinnering.

Waarom deze tocht de Bruintje Beer Toertocht heet? Net zoals de Martinitoren hoort bij de stad Groningen en de Dam bij Amsterdam, hoort Bruintje Beer bij Musselkanaal. De beroemde koekjesfabriek van Branbergen in Musselkanaal maakte “Bruintje Beer”-koekjes met de beeltenis van deze stripheld. Door deze koekjes kreeg Musselkanaal (inter)nationale bekendheid. Bruintje Beer kreeg daarom een levensgroot standbeeld in het centrum van Musselkanaal.

De initiatiefnemers hoefden niet lang na te denken over de route van deze tocht. Met de Bruintje Beer Tocht wil men het mooie natuurlandschap van Zuid Oost Groningen onder de aandacht brengen, dat kan natuurlijk niet beter dan op de fiets. De tocht voert dan ook door de Veenkoloniën en Westerwolde.  Na de Veenkoloniën die zich kenmerken door rechte vaarten en bebouwing langs deze waterwegen voert de tocht door het prachtige Westerwolde. Fietsend door de prachtige natuur van Westerwolde met zijn diverse moerassen, bossen, vennetjes en de slingerende Ruiten AA komt de tocht ook langs historische bouwwerken waaronder de burcht in Wedde en het 15e-eeuwse klooster van Ter Apel.
Natuurlijk wordt de vesting Bourtange ook aangedaan. In de vesting krijgen alle deelnemers een gratis kop koffie/cappuccino/thee met appelgebak voorzien van slagroom aangeboden, alvorens de laatste 40 kilometer te fietsen naar het standbeeld van Bruintje Beer in Musselkanaal.